perjantai 26. huhtikuuta 2024

Täysi ja tyhjä elämäVäsynyt kotiäiti kantaa käsivarrellaan flunssaista vauvaa taaperon itkiessä hänen jalkaansa vasten huomiota vailla. "Olisipa edes hetki aikaa nukkua." Äiti nostaa taaperonkin polvelleen ja kohta rauhallinen ja tyytyväinen lasten tuhina valtaa hetken. Niin täysi, mutta onnellinen elämä.


Mies heräilee harmaaseen päivään. Jääkaappi on tyhjä ja niin on tilikin. Säleverhon raosta näkyy kiireisiä ihmisiä töihin menossa ja sieltä palaamassa. Oma elämä ei kulkenutkaan toivottua polkua. Kiinni menneitä ovia toistensa perään. Työt karkasivat saavuttamattomiin. Mies kääntää verhot kiinni ja avaa tietokoneen. Pelin äänet täyttävät kämpän, joka muutoin kumisee vain yksinäisyyden ja tarkoituksettomuuden säveliä. Paljon aikaa, mutta niin tyhjä elämä.


Ruuhkavuotten keskellä nainen rämpii läpi työviikkonsa kuin sumussa. Prisman pitkillä käytävillä on muutama muukin täyttämässä ruokavarastojaan. Täysi kärry, iso lasku. Puhelimen kalenteri piippaa työpalavereita, tekemättömiä töitä, vanhempainiltoja, omia ja lasten harrastuksia, hammaslääkäriaikoja. Perheenjäsenet kommunikoivat puhelimilla, kun ei ole aikaa jutella ja kohdata. Aina on joku tulossa tai menossa. Ei koskaan vain olemassa. Kodin keittiössä mikroaaltouuni soittaa taustasäveltä kiireisille elämän äänille. Puoliltaöin nainen vetää viimeisen märän sukkaparin pesukoneesta ja asettaa ne pyykkinarulle tietäen, että yöunet jäävät taas lyhyiksi. Pyykkikori on vieläkin täynnä. Täyteenahdettu, mutta tyhjä elämä.


Iäkäs pariskunta istuu keittiössä. Kalenteri täyttyy enää toisinaan ja silloinkin lähinnä lääkärikäynneistä. Poikaset lensivät kauan sitten pesästä ja koti tyhjeni. Pian kuitenkin lastenlasten askeleet ja äänet täyttivät tuvan kuin toisintona eilisestä. Mutta hekin kasvoivat ja elämän äänet loittonivat. Nyt ihmetellään elämänmenoa ja -kulkua puhelimen viestien äärellä. Iltapäivän nisukahveilla pariskunnan katseet kohtaavat ja pysähtyvät. "Kyllähän meidän on hyvä olla näin. Ja kun näin vain saisi olla aina.". Kiitollisuuden huokaus ja rakkaan kädestä pitäminen. Elämä on tyhjentynyt, mutta täyttynyt ajattomalla rikkaudella. Tyhjä, mutta niin täysi elämä. ❤️


- Sirpa 2024 -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti