torstai 11. toukokuuta 2023

Silmävoidetta
Apteekit myyvät erilaisia silmävoiteita niin kuivasilmäisyyden aiheuttamiin oireisiin kuin silmän bakteeritulehduksiinkin. Joskus tulehdus silmässä saa jopa näön sumenemaan. Silmään laitettava voidemainen lääke tuntuu aluksi vain pahentavan sumeutta, mutta lääkeaineen nujerrettua tulehduksen, näkö kirkastuu jälleen. 

Jo Raamatun aikana tunnettiin silmävoiteen käyttö. Laodikean rikkaassa kaupungissa tuotettiin erityistä silmävoidetta, jolla hoidettiin silmien terveyttä. Ilmestyskirjassa kerrotaan, kuinka Jeesus ilmestyi Johannekselle Patmos-saarella ja Hän pyysi Johannesta kirjaamaan ylös sanomat seitsemälle eri seurakunnalle, joista Laodikean seurakunta oli yksi. Sanomassaan Jeesus vertasi Laodikean seurakunnan maallista tilaa sen hengelliseen tilaan. Seurakunta sijaitsi kaupungissa, joka oli rikastunut ja sen ylpeytenä olivat muun muassa sen kehittämä silmävoide sekä mustasta lampaanvillasta tuotetut tekstiilit. Jeesus näki, että Laodikean seurakunta oli osallinen tästä hyvinvoinnista ja sanoi:

"Sinä sanot, että olet rikas, olet rikastunut etkä tarvitse mitään. Et kuitenkaan tiedä, että juuri sinä olet kurja ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston. Minä neuvon sinua ostamaan minulta tulessa puhdistettua kultaa, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit." Ilmestyskirja 3:17‭-‬18.

Jeesus, joka näkee ulkokuorta syvemmälle, paljasti Laodikean seurakunnan hengellisen köyhyyden maallisen hyvinvoinnin keskellä. Seurakunta ei omasta mielestään "tarvinnut mitään", koska sillä oli jo maallisessa mielessä kaikkea: osaamista ja rikkautta. Sillä oli tekoja, mutta Jeesus paljasti sen sydämen tilan olevan penseä eli epäherkkä, tunnoton, turta, taipumaton, reagoimaton, välinpitämätön, englanniksi "lukewarm" eli haalea.

"Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä palava. Kunpa olisitkin kylmä tai palava! Mutta koska olet penseä, et kylmä etkä palava, minä oksennan sinut suustani."

Ilmestyskirja 3:15‭-‬1

Englanninkielen määritelmässä haaleaksi kuvataan esimerkiksi ruokaa tai juomaa, jonka nimenomaan kuuluisi olla kuumaa. Jeesus siis odotti Laodikean seurakunnan olevan haalean ja penseän vastakohta, eli hengellisesti herkkä, tunteva, taipuisa, reagoiva, tilastaan huolehtivainen, mutta se oli kaikkea muuta.

Jos ajattelet, miltä kädenlämpöisen juomaveden juominen tuntuu ollessasi janoinen tai haalean ruuan syöminen ollessasi nälkäinen, voit ymmärtää miten huonoilta ne maistuvat. Ne tuntuvat miltein käyttökelvottomilta. Jos siis Jumalan seurakunta tai yksilöuskova, Kristuksen ruumiin jäsen elää välinpitämättömänä ja reagoimattomana ruumiin päälle, Kristukselle ja Hänen Sanalleen, jokin on pielessä. Onko yhteys kunnossa Jeesukseen?

Jeesuksen sanoma Laodikean seurakunnalle osoittaa, että Hänen näkökulmastaan tämä ulospäin menestyvä ja toimelias, mutta hengellisesti välinpitämätön ja itseriittoinen seurakunta olikin todellisuudessa "kurja ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston". 

Muinaiseen Laodikeaan johdettiin vettä läheisen kaupungin kuumista lähteistä. Laodikeaan asti saapuessaan vesi oli kuitenkin haalentunut, eli se ei ollut enää kuumaa, muttei myöskään kylmää. Tämän seurakunnalle tutun vertauskuvan avulla Jeesus osoitti heille selkeällä tavalla, miltä Kristuksen ruumiin hengellinen haaleus ja välinpitämättömyys ruumiin päätä, eli Kristusta kohtaan tarkoittaa. 

Uskonelämän kompromissit ihmisten kehittelemien teorioiden ja Jumalan Sanan kesken ovat kuin kylmän ja kuuman veden yhteensekoittamista. Lopputuloksena on kädenlämpöinen sekoitus haaleaa vettä, jossa totuus on suhteellista ja kukin voi poimia uskoonsa vain ne osat Raamatusta, joihin itse haluaa uskoa. Uskovien omavoimaisuus ja  välinpitämättömyys Jumalan Sanan auktoriteetille, tukahduttavat yhteyden Kristukseen eli päähän, jonka on tarkoitus ohjata koko ruumiin toimintaa. 

Miksi Jeesus nuhteli Laodikean seurakuntaa? Koska Jeesus rakasti heitä ja halusi palauttaa heidät yhteyteensä ennen kuin olisi liian myöhäistä. Ennen kuin tuli lampunjalasta sammuisi kokonaan ja tapahtuisi luopumus. Jeesus kehotti heitä parannukseen: 

"Muista siis, mistä olet langennut, tee parannus ja tee niitä ensimmäisiä tekoja. Mutta jos et tee parannusta, minä tulen luoksesi ja siirrän lampunjalkasi paikaltaan."

Ilmestyskirja 2:5

Jeesuksen sanoma silmävoiteesta on ajankohtainen myös meidän aikanamme. Se on ajankohtainen juuri minulle. Meillä voi olla takana pitkä taival uskovina, mutta hengellinen näkökykymme on saattanut heikentyä niin, että olemme sokeutuneet omalle hengelliselle tilallemme ja kadottaneet kyvyn erotella oikean väärästä. Jeesus sanoi:

"Sinun silmäsi on ruumiin lamppu. Kun silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu, mutta kun silmäsi on viallinen, ruumiisi on pimeä. Pidä siis varasi, ettei valo, joka sinussa on, ole pimeyttä. Jos koko ruumiisi on valaistu eikä siinä ole mitään pimeää osaa, se on kokonaan valaistu, aivan kuin lamppu valaisisi sinut kirkkaalla loisteellaan.”

Luukas 11:34‭-‬36 

Jeesus on maailman valo ja meidän silmämme lamppu, jonka läpi Hänen valonsa tulisi läpivalaista meidän koko sisimpämme. Jumalan Pyhää Henkeä tarvitaan, jotta lamppumme pysyy palamassa. Ilman Pyhää Henkeä lamppumme, eli hengellinen näkökykymme ei toimi, kuten pitäisi. Saatamme tuudittautua pitkään vaellukseemme uskovina ja helliä sisimmässämme salaisia syntejä, kapinaa ja epäjumalia, haalia elämäämme uusia kokemuksia kristilliseen kaapuun puetuista henkisistä opeista ja virtauksista, vaikka totuus olisi se, että olemme eksyneet pois totuudesta ja muuttuneet kurjiksi ja säälittäviksi, köyhiksi, sokeiksi ja alastomiksi Hänen edessään, joka näkee meistä totuuden!

Me tarvitsemme kipeämmin kuin koskaan uudistumista - ei niinkään uusien toimintamuotojen kuin sisimpämme suhteen. Tarvitsemme Jeesukseen uskovina Pyhän Hengen täyteyttä ja ohjausta elämäämme. Pyhä Henki kirkastaa Kristusta ja ohjaa meitä aina kohti Häntä. 

Jeesus antaa meille anteeksi tunnustetut synnit ja saamme pukeutua puhtaan valkoisiin vaatteisiin. Saamme Jeesukselta myös silmävoiteen, jotta näemme todellisen hengellisen tilamme Hänen täyttäessään meidät Pyhällä Hengellään. Häneltä saamme uskon kautta elämäämme todellisen rikkauden: taivaan aarteen, puhdistetun kullan, joka ei ruostu eikä katoa. Kiinnittäkäämme siihen sydämemme.

Jeesus sanoo:

"Minä neuvon sinua ostamaan minulta tulessa puhdistettua kultaa, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit. Kaikkia niitä, joita rakastan, minä nuhtelen ja kuritan. Ahkeroi siis ja tee parannus! Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen sisälle hänen luokseen ja aterioin hänen kanssaan ja hän minun kanssani. Joka voittaa, sen minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittanut ja istuutunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen. Jolla on korva, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille.’”

Ilmestyskirja 3:18‭-‬22
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti