keskiviikko 25. toukokuuta 2022

Pakene syntiä - älä Jumalaa
Synnistä ei juuri enää puhuta. Miksi?


Ehkä pelätään ihmisten torjuntaa ja sitä, että tuon sanan mainitsija leimataan rakkaudettomaksi tuomitsijaksi tai pelottelijaksi.

Synti tarkoittaa Jumalan tahdon ja lain vastustamista ja sitä vastaan toimimista. Konkreettinen vertauskuva synnille voisi olla vaikkapa se, että ihminen rikkoo jotakin yhteiskunnan lakia vastaan joko vahingossa tai tahallaan. Kun teko tulee ilmi, siitä seuraa tuomio ja rangaistus.

Vahingossa tullut parkkisakko harmittaa ja kukapa ei haluaisi saada sitä mitätöityä, mutta samalla tiedämme, että laki on laki ja se on tässä suhteessa oikeudenmukainen kaikkia kohtaan. Joku saattaa sakosta harmissaan tosin vielä kritisoida jopa sakkojen suuruutta ja siten kapinoida lakia tai sen säätäjää vastaan.

Miksi laki on sitten säädetty? Laki on tarkoitettu ihmisten suojaksi. Jotta meillä olisi yhteiset pelisäännöt, oikeudet ja velvollisuudet yhteiselomme turvaksi.

Raamatussa mainittu synti on rikkomus sitä lakia vastaan, jonka koko maailman Luoja ja Jumala on asettanut meidän parhaaksemme. Jumala antoi lain kertoakseen kansalleen, miten kuolemanvakava asia synti on ja miten sitä tulee karttaa. Hän kertoi, että jokainen synti tulee sovittaa, koska yksikin synti tuo kuoleman ja riittää katkaisemaan yhteyden Jumalaan

Olisimme toivottomassa tilanteessa, jos Jumala olisi jättänyt meille vain lain ja rangaistuksen, koska Raamatussa todetaan, että: "kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat Jumalan kirkkautta vailla." Room. 3:23. Lisäksi: "se, joka pitää koko lain mutta rikkoo yhdessä kohdassa, on syyllinen kaikissa kohdin."
Jaak. 2:10. Onneksi Jumala valmisti meille myös pelastuksen Jeesuksessa. Hänen kauttaan voimme saada armon ja anteeksiannon.

Ulospäin täydellisimmältäkin näyttävä ihmiselämä ehtii siis sisältää monenmonta syntiä. Ja vaikka sisältäisikin vain yhden, pienen rikkeen, on yhteys Jumalaan menetetty. Myös ikuinen elämä taivaassa on synnin takia menetetty, koska synti pitää maksaa kuolemalla, ja meillä on käytettävissänne vain tämä yksi elämä maksuksi.

Jumala tiesi tämän ja valmisti siksi meille mahdollisuuden vapautua rikkomustemme hirvittävästä rangaistuksesta: kadotuksesta, ja saada syntimme anteeksi. Syntiemme hinnaksi kelpasi vain täydellisin uhri: Jumalan poika, Jeesus ja Hänen verensä. Hän kärsi ja kuoli itse täysin syyttömänä, koska jonkun oli maksettava meille kuuluneet "sakot". Jumala oli itse säätänyt lain ja pysyi oikeudenmukaisena myös siinä, että rangaistus synneistä oli sama kuin muilla, vaikka nyt maksajaksi joutui Hänen kalleimpansa: oma poika.

Syntien anteeksisaaminen on siis mahdollisuus, aivan kuin tarjolla oleva lahja, joka tulee ottaa henkilökohtaisesti vastaan. Se otetaan vastaan tunnustamalla ja hylkäämällä synnit, ja uskomalla sijaiskärsijään: Jeesukseen. Se on sitä, että ihminen palaa Jumalan yhteyteen ja siirtyy pimeydestä kaiken paljastavaan Jumalan valoon.

Raamatussa pimeys edustaa syntien piilottelua: "valo on tullut maailmaan, mutta ihmiset rakastivat pimeyttä enemmän kuin valoa, sillä heidän tekonsa olivat pahoja. Sillä jokainen, joka tekee pahaa, vihaa valoa eikä tule valoon, etteivät hänen tekonsa paljastuisi."
Joh. 3:19‭-‬20

Tässä lienee meillä suurin vaikeus: tulla valoon tunnustamaan ja hylkäämään syntimme. Synti tuo nimittäin aina mukanaan syyllisyyden, jonka kanssa on epämiellyttävä elää. Jos vaikkapa kolhaiset kaupan parkkipaikalla toista autoa, saattaa mielessä käydä: "Näkikö kukaan?". Vaihtoehdoiksi jää: tunnustaa moka, pyytää auton omistajalta anteeksi ja korvata vahinko, tai livetä paikalta ja kätkeä teko, jota kukaan sivullinen ei nähnyt. Vai näkikö sittenkin? Syyllisyyttä ei pääse pakoon ja huono omatunto syö ihmistä sisäisesti, ellei hän oikeuta tekoaan itselleen, hiljennä omatuntoaan ja jatka elämää.

Suhtautumisemme syntiin paljastaa todellisen maailmankatsomuksemme, uskomme ja arvomme. Miten ratkaisemme synnin tuoman syyllisyyden ongelman: vähättelemällä tai kieltämällä synnin olemassaolon ja vaarallisuuden, vai tulemalla Jumalan läpivalaisuun ja Jeesuksen veren kautta saatavaan syntien puhdistukseen Synnin vähättely ei poista syyllisyyttä, eikä siten johda sisäiseen vapauteen, jonka taas Jumalan luo tuleminen tuo. Jeesus antaa katuvalle kaikki synnit anteeksi ja ihminen saa vapautua synnin tuomasta sisäisestä syyllisyydestä ja mikä tärkeintä: ajallisen elämän jälkeen odottaneesta tuomiosta. 

Jumala näkee kaiken. Senkin, mitä muut eivät näe. Sanotaanhan Raamatussa: "Mikään luotu ei ole hänelle näkymätön, vaan kaikki on alastonta ja paljastettua hänen silmiensä edessä, ja hänelle meidän on tehtävä tili." Hepr. 4:13.

Mieti ystävä, kumpaa sinä tällä hetkellä pakenet: syntiä vai Jumalaa?

Anna elämäsi ja koko sydämesi Jeesukselle jo nyt. Voit tehdä sen rukoilemalla joko omin sanoin ja ajatuksin tai sitten tämän pienen rukouksen kautta:

"Rakas Jeesus,
Tunnustan, että olen tehnyt syntiä Sinua, lähimmäisiäni ja itseäni vastaan.
Pyydän syntejäni anteeksi ja vastaanotan anteeksiantosi.
Uskon, että Sinä olet Jumalan poika, joka kärsit, kuolit ja nousit kuolleista, ja sovitit minun syntini.
Tahdon seurata tästä eteenpäin elämässäni Sinua Jeesus.

Kiitos, että rakastat minua!
Amen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti